Jeśli pijesz soki sklepowe wiedz, że poddane one zostały pasteryzacji
aby mogły miesiącami leżeć na sklepowej półce (z wyjątkiem tych z
napisem „jednodniowe”, ale są one droższe od pasteryzowanych). Wysoka
temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości jego odżywczych
wartości. Do tego często są rozwadniane wodą, produkowane z soków
zagęszczonych, dodawany jest cukier lub chemiczne słodziki. Za te
pieniądze to jest żywieniowy śmieć i zdecydowanie nie warto ich kupować.
Dlaczego należy jak najszybciej zacząć wyciskać w
domu własne świeże soki (warzywne, owocowe, mieszane warzywno-owocowe, z
trawą pszeniczną, kiełkami itd.)?
Oto 10 powodów:
1. Świeżo wyciskane soki to ekspres do zdrowia.
Do
każdego celu można dojść wolno lub szybko. Z Gdańska do Warszawy można
iść pieszo co zajmie parę dni, lub wybrać pociąg – najlepiej nowoczesny
ekspresowy, dzięki któremu będziemy u celu w kilka godzin. Soki
wyciskane na świeżo to taki ekspresowy rodzaj transportu dla witamin,
minerałów i żywych enzymów.
W ciągu 15 minut już znajdują się w Twoim krwiobiegu. Od tego momentu organizm może używać zawartych w soku cennych substancji jako
budulca dla odtworzenia
nowych zdrowych komórek.
2. Świeżo wyciskane soki to jedyna droga by dostarczyć organizmowi budulca w wystarczającej ilości.
Na 1 litr soku wyciskanego w wyciskarce potrzeba ok. 1,5-2 kg surowca.
Czy łatwo jest zjeść 1,5 kg marchewek lub jabłek? Nie dość na tym,
organizm będzie musiał zużyć energię by wszystko to strawić i pozbyć się
mnóstwa resztek. Zatem
wypić warzywa jest dużo
szybciej i efektywniej niż je
zjeść.
Ale co z błonnikiem? Spokojnie, błonnik dostarczysz w
innych formach, np. w zupach, świeżych koktajlach, sałatkach itd. Soki
nie służą dostarczaniu wielkich ilości błonnika, lecz świeżego budulca w dużych ilościach i szybko.
Ludzie odżywiający się „tradycyjną dietą” i pijący jedynie przetworzone
kartonowe soki z reguły cierpią na olbrzymie jego niedobory. Gdy zaś
budowniczy zamiast najwyższej jakości cegieł dostaje na plac budowy gruz lub śmieci to… cóż, ciężko (o ile wcale) będzie mu z tego zbudować coś wartościowego.
3. Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczanie do organizmu większej różnorodności warzyw, ziół, traw, kiełków czy owoców.
Z reguły jadamy te same warzywa, robimy te same ulubione sałatki lub
zupy. Niektórzy nie jadają warzyw niemal wcale (bo nie lubią, bo cierpią
po nich na niestrawność itd.), a dzieci lubią wybierać np. pietruszkę
czy seler z zupy itd.
W wyciskanych sokach można przemycić nawet takie warzywa, zioła czy przyprawy, których normalnie się nie lubi.
Dodane w niewielkich ilościach w wyciskanym soku nie są nawet
wyczuwalne ani widoczne. Ileż to razy moje dziecko nie miało pojęcia, że
właśnie dostało pełną witaminy C i żelaza zieloną pietruszkę, którą… zwyczajowo wydłubuje z rosołu
4. Świeżo wyciskane soki pozwolą na dostarczenie organizmowi budulca w niezmienionej formie czyli o najwyższej jakości.
5. Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm. \
To bardzo ważne dla każdego, a w szczególności dla osób żywiących się tradycyjnie (pieczywo, nabiał, mięso, cukier i podobne
pokarmy zakwaszające), palących, prowadzących siedzący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie. Czyli dla
każdego z nas praktycznie rzecz biorąc.
Przywrócenie
prawidłowego pH organizmu działa cuda:
daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia się nam jasność
umysłu, potrzebujemy mniej snu i budzimy się rześcy jak skowronki nawet
gdy śpimy krócej, poprawia się wygląd skóry (odmładza lepiej niż
najdroższy krem), stopniowo nie mamy już takiej ochoty na śmieciowe
jedzenie, przechodzi też ochota na substancje uzależniające (słodycze,
piwko, papieroski itd.) oraz ogólnie wzrasta nam poziom optymizmu i
radości z życia! Tak, wiem, że to wszystko brzmi jak
„cuda na kiju” lecz kto tego nie spróbował i sam nie doświadczył, ten nie ma skali porównawczej jak można się czuć
przed i po zmianie pH w ciele, z dotychczasowego kwaśnego na
prawidłowe czyli lekko alkaliczne.
Można też łatwo to sprawdzić za pomocą najzwyklejszych papierków
wskaźnikowych (lakmusowych). Napiszę wkrótce jak z nich dokładnie
korzystać i gdzie je zakupić (nie, w aptece „nie prowadzą TAKICH
rzeczy”).
6. Świeżo wyciskane soki niewiarygodnie wzmacniają nasz system immunologiczny.
Problem z odpornością jest taki, że ludzie podchodzą do niego
wybiórczo, myśląc, że wystarczy pić tran albo jeść czosnek. To wszystko
nie jest oczywiście takie złe, ale nie wyczerpuje tematu. Prawda jest taka, że znakomitej odporności nie można nabyć stosując jedną rzecz. Ani nawet dwie nie wystarczą. To nie ból głowy, że weźmiesz pigułkę i po krzyku.
7. Świeżo wyciskane soki są świetne w celu oczyszczenia organizmu.
8. Soki świeżo wyciskane wchodzą w skład wielu protokołów naturalnie leczących i zapobiegających chorobom cywilizacyjnymw tym również nowotworom (m.in. Gerson, Budwig, Breuss, Ornish, Kelley,
Moerman, Mitsuo Koda, u nas w Polsce Dąbrowska). Lekarze ci doszli do
wniosku, że to nie brak farmaceutyków w organizmie wywołuje degenerację
komórek, zatem powrót do stanu wyjściowego nie nastąpi w wyniku
podawania organizmowi chemikaliów. Jeśli boli Cię głowa możesz wziąć
aspirynę, lecz ból głowy nie został spowodowany brakiem aspiryny w
organizmie. Gdy działanie tabletki minie ból głowy z reguły powraca.
Leki farmaceutyczne nie powodują przywrócenia komórkom stanu wyjściowego
(stanu zdrowia), choć maskując objawy mogą sprawiać takie wrażenie.
Założenia wszystkich naturalnych protokołów prewencyjnych i leczniczych opierają się na zaufaniu naturalnym siłom obronnym organizmu, który jest przez naturę zaprojektowany aby być zdrowy (oraz by utrzymać nas przy życiu za wszelką cenę dopóki tylko to możliwe, nawet kosztem choroby). Należy mu jedynie stworzyć odpowiednie warunki do tego bycia zdrowym. Niedobory składników odżywczych i toksemia organizmu powodują, że organizm tych warunków już nie ma. Przywracając równowagę organizmowi i dostarczając mu budulca do odtworzenia nowych, zdrowych komórek – stan zdrowia może zostać naturalnie przywrócony. Raz przywrócony może zostać zachowany na stałe pod warunkiem dalszego utrzymywania optymalnych do tego warunków. Świeżo wyciskane soki to dzisiaj konieczność w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym ponieważ jesteśmy narażeni na coraz więcej czynników zaburzających równowagę organizmu coraz agresywniej. Soki zaś stoją na jej straży.
9 Świeżo wyciskane soki przeciwdziałają tyciu spowodowanemu obżarstwem i napadami wilczego głodu.
Organizm często daje nam znać, że chce coś zjeść nie dlatego, że jest głodny, lecz dlatego, że ma nadzieję, iż
w końcu dostanie to, czego
potrzebuje.
Często ludzie z nadwagą jedzą całymi dniami i są to naprawdę wielkie
ilości jedzenia (sama do takich osób swego czasu się zaliczałam), ale
nie mają pojęcia, że ich organizmy pozostają w stanie…
niedożywienia. Dzieje się tak dlatego, ponieważ ich organizmy otrzymują akurat
nie to co jest potrzebne, lecz to, co smakuje
kubkom smakowym osobnika wkładającego pożywienie poprzez otwór gębowy do środka. Czyli typowy
konflikt interesów
Twój samochód nie wybaczyłby Ci, gdybyś wlał mu złe paliwo tylko
dlatego że ładnie pachniało albo miało apetyczny wygląd. Twój organizm
znosi to, bo jest zaprojektowany by
utrzymać Cię przy życiu.
Nawet za cenę nadwagi. Najpierw nieśmiało, a potem coraz głośniej
upomina się o WŁAŚCIWE jedzenie, a dostaje wciąż jakiś wybrakowany
towar drugiego gatunku:
słodycze, wędliny, czipsy, gumy, lody, zapiekanki, parówki, gorące
kubki, dosładzane serki, dania gotowe, soki z kartonu, paluszki, bułki,
ciastka itd. – a wszystko to najczęściej pełne chemicznego śmiecia.
10. Cenowo wychodzi taniocha jak za tyle dobrodziejstw.
1. Pomarańcza + Grejpfrut
Taki sok to bogactwo błonnika i
bioflawonoidów. Jak wiadomo błonnik wspomaga perystaltykę jelit, daje
poczucie sytości czy pobudza ukrwienie jelit. Co ważne, taki sok należy
wypić do 40minut po wyciśnięciu, po tym czasie przeciwutleniacze
ulegają rozkładowi. Przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy
obronne komórek człowieka, więc są dla nas bardzo istotną substancja
roślinną
2. Jabłko + Pomarańcza + Seler
W tak niewielkiej bulwie jaką jest
seler znajduje się cała masa wartościowych składników. Witaminy z grupy
B, A, C, fosfor czy wapń to tylko niektóre z dobroczynnych składników.
Seler pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe
produkty uboczne tego procesu ( np. kwas moczowy), ułatwia trawienie, a
nawet likwiduje zaparcia. Wiele gwiazd Hollywood nie wyobraża sobie
początku dnia bez tego soku
3. Jabłko + Marchew + Burak
Burak
również posiada właściwości detoksykacyjne, eliminuje mocznik z
organizmu, usuwa szkodliwe drobnoustroje, obniża poziom cholesterolu czy
hamuje procesy gnilne w jelitach.
4. Melon + Mandarynki + Szpinak
5. Ogórek + limonka + Mięta
6. Ananas + Jabłko + Pokrzywa
7. Gruszka + Jabłko + Natka pietruszki
8. Arbuz + Kiwi
9. Nektarynka + Jabłko + Seler
10. Imbir + Jabłko + Ananas
Jeśli znacie jakieś fajne przepisy na soki koniecznie się nimi podzielcie!